Pişirme Teknikleri

14/08/2024

Asitte Pişirme
Protein veya lif bazlı bir ürünü herhangi herhangi bir ısıl işlem uygulamadan yalnızca asitle bağları parçalayarak pişirme tekniğidir. Uzun süreli ürün muhafazaları, hızlı turşulama ve et pişirme işlemleri için uygulanılabilir. Sıvı asit (sirke çeşitleri,limon,lime vb asit içerikli turunçgiller) ile şekerin dengeli kullanımıyla uygulanabilir.

Çektirme
Bir sıvıyı kaynatarak azaltma veya koyulaştırma. Bazı durumlarda sıvının özünü almak için de kullanılan bir metotdur. Çorbalar, soslar vb bütün sıvılarda kullanılabilir.

Dağlama ya da Alazlama
Dağlama tekniği bir metali kömür ateşinde ya da alevde kızdırarak gıdaya temasla hafifçe yakılmasıdır. Örneğin tavuk, ördek, kaz, hindi vb. hayvanların istenmeyen tüylerinin bu ısıtıları metalin temasıyla yakılmasına dağlama denir. Günümüzde aynı işlem pürmüz yardımıyla da yapılmaktadır. Dağlama aynı zamanda alazlama olarak da bilinmektedir.

Kelebek Fileto
İki fileto parçasının balığın sırt kısmındaki deri bağlantısını koparılmaksızın bütün olarak çıkarılmasıdır.

Mantolama
Tavada pişirilen et, tavuk ve deniz mahsülleri için kullanılan bir metottur. Pişirilecek ürünün miktarına göre sade yağ tavada eritilir ve daha sonra ürünler tavaya eklenir. Kaşık yardımıyla tavada bulunan
ürünlerin üzerine defalarca kaşık dolusu yağ alınıp dökülür ve mantolama işlemi yapılır.

Parizyen
Parizyen yönteminin kendi adını taşıyan bir kaşığı vardır. Parizyen kaşıkla sert yapılı sebze ve meyvelerden küçük top biçimli garnitürler, süsleyici dekoratif ürünler elde edebilirsiniz. Genellikle havuç, patates, elma vb. sert yapılı sebze ve meyvelerde iyi sonuç verir.Farklı şekillerde olan parizyen kaşık modelleri de mevcuttur ama en çok kullanılan yumuşak formlu olandır.

Sous-Vide
“Sous-Vide”Fransızca bir terimdir ve ‘’vakum altında” anlamına gelir. Genel olarak gıdaların pişirilmeye hazırlanması, lezzetlendirilip vakum poşeti içinde havası alınarak, daha düşük kontrollü ısı uygulanmış su banyosu içerisinde uzun süre ürünlerin pişirilmesi tekniğidir. Bu teknikle ürünler pişirilip direkt servis edilebileceği gibi, sous vide tekniğiyle tekrar pişirilip servis edilebilir.

Terbiyeleme
Sulu yemeklerin yoğunlaşması için un,yoğurt,yumurta sarısı kullanılarak yapılır. Malzemeler su yardımıyla akıcı hale gelinceye kadar çırpılır ve kullanmadan önce mutlaka süzgeçten geçirilmelidir.

Terletme
Terletme sebzelerin az miktarda suyun ve yağın içinde yumuşayana kadar pişirilmesi anlamına gelir. Bu süre malzemeye göre değişse de genellikle kısık ateşte kapağı kapalı halde 15-20 dakikalık bir pişirme işlemi terletme tekniği için yeterli olur.

Posted in Genel
\

Rezervasyon Formu
Reservation Form

    error: İçerik korunmaktadır!